Voorkomen van ratten en muizen

Ratten en muizen zijn een veel voorkomend probleem. Vooral tijdens de wintermaanden gaan ze op zoek naar beschutting en voedsel waardoor je ze vaker zal tegenkomen. Soms is er jammer genoeg weinig aan te doen dat ze jouw woning kiezen en moet je de ratten of muizen gewoon verdragen ofwel ingrijpen met bestrijdingsmiddelen of verjagingstoestellen. Echter gebeurd het ook dat mensen, door enkele simpele veranderingen, ervoor kunnen zorgen dat hun woning minder aantrekkelijk is voor de ratten. Met onderstaande tips heb je een grotere kans om ratten en muizen te voorkomen in huis en zoals altijd is voorkomen nog steeds beter dan genezen!

Nuttige tips voor het voorkomen van ratten

Ratten komen af op kippen, konijnen,…

Heb je dieren zoals konijnen, vogels, kippen, paarden of vee dieren? Dan is er veel kans dat je al eens een muis of rat op bezoek hebt gehad. Ratten en muizen komen namelijk af op het voeder die je aan deze dieren geeft. Bij ratten komt het zelfs ook voor dat ze de eieren van kippen of de jongen van konijnen eten. Nu is de vraag, hoe kan je het zo onaangenaam mogelijk maken voor deze indringers zonder gebruik te maken van rattengif?
Wil je ratten bij je kippen of andere dieren voorkomen? Dan kan je om te beginnen het voeder steeds in een stevige gesloten verpakking bewaren. Natuurlijk is dit bij bv. grote hoeveelheden hooi niet mogelijk, maar kippenkorrels, konijnenkorrels, enz. kan je makkelijk in een gesloten emmer bewaren. Zo hebben de ratten en muizen het niet zomaar voor het grijpen. Ook bij vogelvoeder kan je dit doen.

Een tweede tip die misschien wel voor de hand liggend is: mors niet tijdens het voederen. Door her en der dierenvoeding te laten rondslingeren maak je je tuin bijzonder aantrekkelijk voor ongedierte en een tuin is meestal niet ver verwijderd van je woning. Wat bij deze tip aanleunt is dat je uw dieren niet teveel voeding moet geven. “Te” is nooit goed en zeker in dit geval niet. Wanneer je kippen of konijnen hun bak met voeder niet leeg krijgen is dit een duidelijk signaal dat er teveel voeder wordt gegeven. Overschotjes zijn dan weer zeer welkom bij ratten en muizen. Voorkomen dat er steeds restjes in de bakken aanwezig is, is de boodschap!

Voorkom het bloot staan van restafval in zak

Restafval wordt dikwijls gewoon in de gele zak gedaan waarna het buiten, in de buurt van het huis, wordt geplaatst. Doordat hier ook voedingsresten inzitten worden de zakken open gebeten door ratten en muizen die er vervolgens lekker van de restjes smullen. Eenmaal ze doorhebben dat ze hier voedsel kunnen vinden zullen ze zich dicht nestelen. Wil je ratten voorkomen? Bewaar dan de zakken met restafval in gesloten container of ton met deksel. Dit hoeft helemaal niet veel te kosten en heeft enkele voordelen: Het oogt netjes en je voorkomt opengebeten gele zakken en bijgevolg ratten in huis en tuin! Zorg er wel voor dat de container een gesloten onderkant en bovenkant heeft. Komen ze het restafval ophalen? Plaats de zakken dan dezelfde ochtend buiten en niet de avond voordien.

Maak vogelvoeder ontoegankelijk voor ratten

Wanneer het kouder wordt helpen we de vogels graag een handje door her en der vogelvoeder te plaatsen. We hangen mezenbollen op, maken voederruimtes met zaden en kruimels of plaatsen fraaie voedersilo’s. Dit is zeker niet slecht, maar ook muizen en ratten genieten van deze lekkernijen en komen hier volop op af.

Met volgende tips kan je de vogeltjes in je tuin voederen, maar kans op ongedierte drastisch verminderen! Zo voorkom je ratten en muizen: